Det är svårt att vara ett helgon i city
Till morgonkaffet lyssnade jag på Bruce Springsteens fenomenala och isande 80-talsplatta Nebraska.
Man kan säkert tolka "My father´s house" på flera sätt. Men låt oss fundera över om den skildrar en man som söker efter sin förlorade Gudstro.
I "My father´s house jagas en pojke av spöken då han i drömmen rusar genom skogen mot familjens hus. Som vuxen återvänder han till huset och möts av en främmande kvinna. Hon öppnar dörren och avvisar honom.
Men låtens titel är dubbeltydig. “My Father´s House” kan syfta på kyrkan, Guds hus, och kanske letar berättaren efter en väg tillbaka dit. När berättaren söker efter denne sin saknade fader, finns fadern inte där. I sina texter använder Springsteen sig flitigt av religiös symbolik. Redan på debuten sjöng han om Maria, i “Mary Queen of Arkansas”, en annan låt heter “It´s Hard to be a Saint in the City”, en tredje “Lost in the Flood”. På Darkness on the Edge of Town förklarade han sig tro på det förlovade landet, the promised land. Faktum är att han oftare refererar till Bibeln än till bilar.
Ibland undrar jag om sökandet efter denna förlorade Gudstro kan ses som en av de röda trådarna i Springsteens verk. De senaste 15 åren har gospelinslaget i hans sånger blivit allt mer framträdande. Tänk bara på "Land of Hope and Dreams", från Live in New York, och The Rising har jag alltid sett som en gospelskiva.
2 Comments:
Jag är inte religiös men har fått tårar i ögonen mer än en gång när "now, with these hands"-partiet av My City Of Ruins börjar.
Ola: Det har jag också.
Post a Comment
<< Home