musiksportfilmlitteratur

Sunday, November 26, 2006

Kullamannen revisited

Bengt Brunskog som Farbror Ludvig i Kullamannen är en av tidernas mest oförglömliga svenska TV-skurkar. Han skrämde slag på mig då och han skrämmer mig fortfarande. Så hotfull och självsäker, så cool i Beppehatt, solbrillor och polokrage. Han är farlig, farlig på riktigt, det förstår man omedelbart, det räcker med ett ögonkast för att fatta att han inte är att leka med.
"Mitt namn är Farbror Ludvig...och jag är mycket snäll (han tar upp en sedel ur plånboken och viftar med den framför Kaj, Peter, Tommy och Marianne)...mot såna som hjälper mig..."
Stenhårt.
Kullamannen är från 1967 och sändes första gången 1968, tror jag, jag var sex år då och vad jag med bestämhet vet är att den är mitt första starka TV-minne. Jag tänker framförallt på scenen när Kaj klättrar uppför den 100 meter långa stege som leder upp ur gruvan, den scenen skrämde och fascinerade mig. "Är det nån som har ett glas vatten på sig" är så klassisk som svenska TV-repliker någonsin kan bli.
Sällan har nordvästra Skåne skildrats så suggestivt och lockande som i denna TV-produktion. Regissören Leif Krantz utnyttjar verkligen landskapets alla möjligheter, det ligger något hotfullt över sommaridyllen, ljuskenet från fyren, klipporna, grottorna och gruvan...
Kaj och Tommy har åkt till Kullaberg för tillbringa tre föräldrafria sommarveckor tillsammans med sina kusiner Marianne och Peter. När Peter hittar en ring dras ungdomarna in i en spionhistoria.
Det ovanliga med Kullamannen är att den är en serie som tar unga tittare på allvar, inga pekpinnar, ingen politik, inga moralkakor, den kan också ses av vuxna såklart men den vänder sig i första hand till barn och ungdomar.

Man var inte säker på vilka som var snälla och vilka som var onda. Den där skumme doktor Miller, var han lika farlig som han verkade? Och Harry då, författaren som aldrig skrev en rad men som alltid fanns med i händelsernas centrum, kunde man lita på honom, och vad skulle man tro om fru Werner som påstod att hon tappat sin ring?

Ibland funderar jag på vad det blev av de unga skådespelarna från Kullamannen. Maria Lindberg ("Marianne") och Staffan Hallerstam ("Tommy") var med också i Kråkguldet, ja och senare gjorde Maria rollen som Helena i filmatiseringen av Ulf Lundells Sömnen. Men sen då?

8 Comments:

Blogger Thomas O. said...

Kapitulation. Himla bra skrivet. "Kullamannen" är kult. Sådana serier görs inte längre. Och apropå ingenting: jag är likadan när det gäller "Vad hände sedan?". Jag vill veta om det gick bra för dem sedan.

12:44 PM  
Blogger Janne A said...

Thomas: Tack. Nog är Kullamannen kult, äntligen finns den på dvd men – inget extramaterial tyvärr. Jag hade hoppats få skådespelarbiografier och annat för visst vill man veta hur det gick för dem sedan.

1:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej
kul att se att det finns fler gamla Kullamannenfans. Tycker det är skandal att det inte fanns nåt xtramaterial på DVDn. Alla barnskådespelarna plus Leif Liljeroth (dr Miller) och regissören Leif Krantz lever ju än och det hade varit kanon med intervjuer om vad de minns av inspelningen och vad de gör nu för tiden. Men jag vet att Staffan Hallerstam gick ut scenskolan 1981 men sen sadlade om och blev läkare. Enligt hitta.se bor han i Vällingby. Håkan Waldebrandt jobbar bakom kameran på ett filmbolag (minns inte vilket) och har jobbat med bl a några av Lasse Åbergs filmer. Men jag vet tyvärr inget om Olle Myrberg eller Maria Lindberg (som jag blev smått kär i som barn) och har inte hittat nåt om dem på nätet heller.

Hälsn Arne L

6:56 PM  
Blogger kamrat said...

Kul att ta del av era inlägg, såg Kullamannen som 6åring och den gjorde enormt intryck, mycket kuslig och grymt spännande. Har kollat Maria Lindberg, som verkar ha varit fotomodell i Paris och New York enl Imdb, men väldigt tyst om henne efter Sömnen. Är givetvis nyfiken på vad som hänt sen dess, nån som vet?

12:51 AM  
Blogger Sassysucker said...

Hej! Jag håller med er, kullamannen är den bästa serie som nånsin gjorts! Sett den minst fem hundra gånger. Jag har pratat med maria lindberg och det stämmer att hon har jobbat som fotomodell i Paris och NYC. Hon har bott utomlands i många år och är bosatt i sthlm sen tre år tillbaka. Nu jobbar hon som fotograf för GANT.
Har även pratat med Håkan Waldebrandt. Han har jobbat som inspelningsledare åt lasse åberg på sällskapsresorna, drömkåken och yrrol. För två år sedan jobbade han med helena bergströms "se upp för dårarna". Han har även seglat jorden runt och att vart kapten på Waxholmsbolaget. / Hälsningar Ida

7:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Håller med om att både kråkguldet och kullamannen är de bästa tv-serierna.Man minns spänningen, rädslan och myset i serierna. Ser dom fortfarande hundra gånger om och blir aldrig less. Hade bara velat veta mer om vad som hände skådespelarna sedan....!?/anette

10:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

Är så nyfiken på hur skådespelarna i kråkguldet och kullamannen ser ut idag!/anette

10:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Om ni vill veta mer om Kullamannen finns det en grupp på facebook "Kullamannens vänner" där finns många intressanta artiklar och inlägg

doktor Miller

8:25 PM  

Post a Comment

<< Home