Va?
Fattar inte hur man kan göra en sån här lista utan att toppa den med Dinosaur Jrs "Get me". Det solot är ju i särklass.
Fattar inte hur man kan göra en sån här lista utan att toppa den med Dinosaur Jrs "Get me". Det solot är ju i särklass.
Citerar här några rader ur Bob Dylans "Workingman´s blues #2"(och hoppas att jag snappat texten rätt):
Stardust Memories är Woody Allens svar på Evert Taubes "Sjuttonde balladen".
I morse tog jag hunden på en långpromenad runt förorten. I iPoden: Dylans nya. Efter sex genomlyssningar sedan i går morse säger jag så här om Modern Times: visst är den är bra, mina förväntningar får anses infriade, men den är inte riktigt lika bra som Love And Theft och Time Out Of Mind. Det hade jag heller inte räknat med. För ett par timmar sedan joggade jag en runda, cirka 4 kilometer. Då lyssnade jag inte på Dylan utan på Lasse Tennanders Taubeskiva Så Länge Hjärtat Kan Slå.
Vad är det för skillnad på en aktivist och en extremist? Ok, jag fattar att man inte kan kalla någon för fredsextremist, för att ta ett exempel. Men ändå – var går skiljelinjen?
Om jag någonsin träffar Joakim Berg från Kent, inte för att det är särskilt troligt, men ändå. I så fall kommer jag inte att diskutera musik med honom, nej vi skulle prata om något som intresserar mig mer än Kents i och för sig mer än godkända plattor, nämligen Isola och Ed McBain. Jag skulle vilja veta mer om Jocke Bergs relation till McBain. När började han läsa 87-böckerna, vad är det han gillar bäst med dem, har han några favoriter i serien, tycker han kanske precis som jag att Fat Ollie Weeks inträde gör romansviten än mer intressant och underhållande? Finns det rentav några McBain-referenser i Kents låtar?
Senaste nytt på Gillian Welch-fronten är att Solomon Burke tolkar hennes "Valley of Tears" på sitt nya album, Nashville, som kommer 26 september. Gillian och David Rawlings medverkar på plattan, det ska bli spännande att höra Burke sjunga country. En artist vid namn Chris Thile gör "Wayside/Back in time" på How to grow a woman from the ground, kommer 12 september. Dessutom spelar miss Welch trummor på Old Crow Medicine Shows nya, Big Iron World. David Rawlings har producerat och skivan släpps i morgon.
För någon timme sedan tankade jag hem Modern Times från iTunes store. Tre låtar fastnade direkt: "When the deal goes down", Workingman´s blues #2" och "Ain´t talkin´". Plattans sound och stämningar påminner rätt mycket om Time Out Of Mind och Love And Theft – en åldrande bluesman sätter tänderna i sina nya låtar och äter sig in till benet. Huruvida denna är lika bra är för tidigt att säga.
Med anledning av det nära förestående US Open: Här är den recension jag skrev i Östra Småland av Malcolm Folleys bok Borg mot McEnroe (Norstedts).
Jag har aldrig sett fram emot en ny Dylanskiva som jag gör med Modern Times. Hur kan det komma sig? Antar att det beror på flera olika saker. Framförallt att jag tycker väldigt mycket om hans två senaste studioskivor, Love And Theft och Time Out of Mind.
Vet inte hur det kommer sig, men jag vaknade denna morgon och kände att jag bara MÅSTE lyssna på Ian Dury & The Blockheads. Sagt och gjort, och vilka underbart mustiga, finurliga, humoristiska och urbrittiska låtar det är. Ian Dury var lite grand som en Benny Hill med värme och masor av hjärta. "Wake up and make love with me", "Sweet Gene Vincent", "Clever Trevor", "My old man". Ian Dury fick sitt genombrott just när punken rasade som värst år 1977, ganska märkligt egentligen.
Jag har fått hem så många nya böcker att jag inte hunnit uppdatera bloggen på några dagar. Bäst i den digra bokhögen var Ian Rankins Adress Fleshmarket Close. Rankin har aldrig gjort mig besviken, det här är, tror jag, den femtonde boken i serien om John Rebus, luggsliten polisveteran i Edinburgh...och det är bara så fruktansvärt bra.
Popartisten Daniel Lindströms nya album heter Nån slags verklighet. Nån slags? Det hade min gamla svensklärare aldrig godkänt. Nån sorts eller nåt slags ska det heta.
Månadens 13:e löppass är avklarat. I takt med att kondisen blivit bättre har jag hittat en ny, och roligare runda. Enkelt uttryckt springer jag runt norra delen av förorten, men gör också en liten avstickare in i grannsamhället. Rundan mäter cirka 6,5 km, min förra runda var drygt 4 km. Målsättningen, att springa en mil på en timme, ligger fast, men jag är fullt på det klara med att det återstår rätt många löppass innan jag kan klara det.
I dag lyssnar jag på Mickey Newbury, en av de riktigt stora låtskrivarna. Började med "Funny familiar forgotten feelings", fortsatte med "She even woke me up to say goodbye", "Time is a thief", "Good morning dear", "His eye is on the sparrow" samt sist den fullständigt makalösa "How many times must the piper be paid for his song".
I natt läste jag ut Ed McBains Fat Ollies bok. Äntligen en 87:e på svenska igen, det var länge sen. Mot slutet av 87-serien fick Oliver Wendell Weeks allt mer utrymme, det blev mycket lyckat. Bokens betyg: 4/5.
Jan Gradvalls korta text om Bob Dylan och Lawrence av Arabien är något av det bästa jag läst denna sommar.
Det tycks som om det ska komma en trippel-cd, Orphans, med Tom Waits senare i år. Det handlar så vitt jag förstår om tidigare outgivet material från Waits långa karriär.
1. Carolina Klüft
År 1993 började jag lyssna på Cornelis Vreeswijk, det var när boxen Mäster Cees Memoarer gavs ut. Jag skaffade detta mastodontverk och fick en ny idol, under en månads tid lyssnade jag inte på några andra skivor. Många av de bästa sångerna i boxen var då närmare 30 år gamla, men helt oanfrätta av tiden. De var lika fräscha och kändes lika aktuella nu som de måste gjort då. Han var sanningssägaren som talade om hur det var, hur det är. Dessutom var han förbaskat rolig. Om Cornelis Vreeswijk haft engelska som modersmål hade han blivit känd över hela världen.
Torsk mot Tyskland i går, inte överraskande i sig. Men en trist repris så nära inpå VM...och vi mötte ju Holland strax efter EM 2004. Fast då blev det väl oavgjort, 2–2 har jag för mig.
SVT1 visar i kväll klockan 23.15 ett program om Nicolai Dunger, han sjunger dikter av Edith Södergran, minsann. Jag har bara en av Dungers skivor, Soul Rush, den är bra. Dunger har dessutom en av de längsta skivtitlar jag känner till: Here´s My Song, You Can Have It, I Don´t Want It Anymore/ Yours Forever Nicolai Dunger.
Min första kontakt med The Rolling Stones ägde rum 1974, då var jag 11-12 år. Jag anförtrodde då en skolkamrat att jag tyckte att “Angie” var en rätt bra låt. Han fnyste och svarade att “Angie” var tjejmusik. Jag var inte säker på vad han menade med det, antagligen att bara tjejer kunde gilla den låten. Eller tyckte han kanske att Mick Jagger och de andra i Rolling Stones var fjolliga?
Oavsett vilka lag som möts i en fotbollsmatch börjar jag omgående hålla på det ena. Det där är för mig en skillnad mellan fotboll och alla andra idrotter. Jag älskar friidrott och tennis, men det betyder inte att jag med automatik håller på någon i exempelvis en OS-final över 1 500 m eller i en Wimbledonfinal. Jag vet inte varför det är på det viset, jag vet bara att det är så.
Gick ner till Malkars, körde ett 30 minuter långt styrkepass, sen snörade jag på mig löparskorna och sprang intervaller, 10x 1,5 minut med 30 sekunders paus mellan rusherna. Jag sprang uppför en backe och så ner igen och därefter pausade jag. Benen stumnade efterhand men jag blev glatt överraskad över att jag orkade uppför backen tio gånger. Stretchade noga, joggade hemåt i sakta mak. Efter duschen ställde jag mig framför spisen, panerad skinkschnitzel med klyftpotatis och sås och sallad. Det smakade sagolikt gott.
Sent i går kväll började jag bläddra i boken Enligt Rolling Stones, den bygger på intervjuer med Jagger, Richards, Watts och Wood. Jag kunde inte sluta läsa förrän boken var slut. Förbålt underhållande bitvis, framförallt när Keith Richards kommer till tals. Och det gör han ofta. Jag är för ung för att ha varit med om "Beatles eller Stones"-diskussionen men...Stones var ju så mycket fräckare. Medan The Beatles höll på med bjällror och åkte till Indien och tog intryck av gurus, letade Keith Richards efter det perfekta gitarriffet. Han hittade det rätt många gånger. Mick Jagger är en bra sångare och en underskattad textförfattare.
Fråga: Varför är rutorna i en Vaz uppvärmda?
Satir, det är ett svårt ämne. Ett paradexempel på bra satir hittar vi i Randy Newmans hitsingel från 1977, "Short people". Med denna låt ville Newman visa hur det är dumt med fördomar. Men hans låt resulterade i massor av ilskna protester från människor som fått för sig att Newman hatade kortvuxna personer. Bra satir väcker ibland den typen av reaktioner. Jag hade denna låt på ett kassettband och minns att en klasskamrat på Härlövskolan frågade hur jag, som då mätte knappt 170 cm och var näst kortast i klassen, kunde göra något så tokigt som att gilla denna låt.
Denna regniga morgon lyssnar jag på Velvet Undergrounds "Sunday morning". Den första Velvetlåt jag hörde, blev rätt förvånad över låtens bräckliga skönhet. Det lät vackert men också konstigt på något vis. Efter allt jag läst om Velvet Underground och Lou Reeds liv och leverne på 60-talet hade jag väntat mig ett betydligt råare sound, lite grand åt Stoogeshållet kanske. Men skönheten finns ibland just där man minst av allt väntat sig att finna den.
Det finns en del svenska så kallade friidrottsexperter som tycker att Carolina Klüft borde byta från sjukamp till någon annan gren. Detta eftersom hon är så överlägsen. Dessa experter borde i konsekvensens namn tycka att också Jelena Isinbajeva och Chrstian Olsson borde byta gren. De är ju ungefär lika överlägsna som Klüft.
Äntligen regn. Denna torra heta sommars soundtrack har annars varit Wreckless Erics "I wish it would rain".
Det bästa i detta friidrotts-EM är höjdfinalerna. Om herrarnas final var minnesvärd var damernas fantastisk. Jag trodde hela tiden på Kajsa Bergqvist och fattade knappt att det var sant när hon rev ut sig på 205. Hon hoppade inte riktigt lika bra som hon brukar, kanske spände hon sig, som storfavorit inför hemmapublik. Men Tia Hellebauts seger var en formidabel skräll – jag hörde inte någon som trodde på belgiskan inför finalen. Och just så är det ofta i höjdfinaler i internationella mästerskap – en outsider dyker upp och snuvar favoriten på guldet.
Sent omsider fick Agneta och jag klart för oss att den högklassiga sångerskan Sofia Karlsson denna kväll spelade i Stadsparken i Kalmar. Vi åkte dit och fick se en mycket bra konsert. Sofia och bandet spelade mest Dan Andersson, men också en Olle Adolphson-komposition, "Nu är det gott att leva", och en skånsk folkvisa.
Månadens femte joggingrunda är nu avverkad. Det var skönt att springa på kvällen, när det är svalt. Hettan tar på krafterna. Jag började träna i mitten av januari och tillbringade då mycket tid på motionscykeln. När snön äntligen smälte bort började jag jogga i stället. Men från midsommar och fem veckor framåt tog jag inte ett löpsteg och besökte inte gymmet en enda gång. Det var helt enkelt för varmt, men nu är jag igång igen och tränar varannan dag. Målet är att träna 100 pass under 2006, jag har nu klarat av 79 och bör rimligen överträffa min målsättning och det ganska ordentligt.
Tänkte ta och leverera ett tips så här någon timme före herrarnas höjdfinal i EM. Jag tror att Rybakov vinner före Holm och Ukhov. Thörnblad blir fyra och Silnov femma. Om Rybakov vinner blir han historisk, ingen höjdhoppare på herrsidan har tidigare lyckats försvara ett EM-guld.
1. Rialto
Carolina Klüft kan inte jämföras med någon annan nu aktiv mångkampare. Om hon ska jämföras med någon annan idrottsstjärna så är det Alexander Karelin, den väldige brottarmästaren från Sibirien. Klüft är precis lika överlägsen som en gång Karelin. Eunice Barber hade säkert kunnat bjuda henne hyggligt motstånd, men inte en chans att Klüft hade förlorat.
Tillbaka efter intensivt dygn i Kristianstad, Österlen och Tollarp. Vi besökte bland annat Ravlunda, där jag sommaren 1976 tillbringade sex veckor på konfirmationsläger, därefter styrde vi kosan mot Brösarp där vi fikade i andlöst vackra omgivningar.
Kvällens film blev den franska klassikern Jean de Florette/Manons källa med Gerard Depardieu, Yves Montand, Daniel Auteuil och Emmanuelle Béart. Filmkonst av mycket hög klass.
Vi har gjort ett par utflykter till byar i Oskarshamns kommun. I dag besökte vi Stensjö by, en plats där tiden tycks ha stått stilla i 100 år. Men faktum är att 1960, när Vitterhetsakademien köpte byn, var husen förfallna och landskapet hade vuxit igen. Efter omfattande restaureringsarbeten står nu byn där som ett vittnesmål om hur den svenska landsbygden en gång tedde sig. Vi kommer absolut att åka tillbaka dit.
Punken hade inget manifest. Tack och lov. Man lät sig nöja med parollen "ner med hela skiten". Men den unge Elvis Costello lyckades vid ett inspirerat tillfälle formulera punkens innersta kärna, själva dess essens. Jag tänker på en fras från "Radio Radio", där han sjunger "I wanna bite the hands that feeds me".
För fyra år sedan listade Elvis Costello tidernas 500 bästa album i en artikel i Vanity Fair. Artikeln var precis så initierad och välformulerad som man kan begära när det gäller en ordekvilibrist som Costello. Mannens goda smak är oomtvistad, han har hört precis allt och har en åsikt om det också. Elvis framför i artikeln också en något udda teori. Han menar att det oftast är den fjärde låten på ett album som är bäst. I hans eget fall vore det exempelvis "Blame it on Cain" (My Aim Is True), "Pump it up" (This Year´s Model), "Big boys" (Armed Forces) samt "The long honeymoon" (Imperial Bedroom). En intressant teori, men på den här punkten håller jag inte med Elvis Costello. Jag menar att Elvis i det här fallet är på fel spår. Det ska dock sägas att han inte hade med någon av sina egna album på listan från Vanity Fair.
Hade en mardröm i natt, drömde att jag satt i Guldbaggejuryn och var tvungen att se alla de nominerade filmerna... Vilken rysare! Kan bara säga att jag blev glad när jag vaknade. Minns inte när jag senast såg en bra svensk film. Det kan mycket väl ha varit 1985, Mitt liv som hund.
Häromdagen läste jag att man stängde två svenska kärnreaktorer med motiveringen att man "inte kunde garantera säkerheten".
Tidernas bästa svenska idrottare
1 Born to Run
1. Tom Cruise
I dag lyssnar jag på "This hard land" från Bruce Springsteens box Tracks. Den lyckas alltid få mig sådär lagom sentimental, framförallt när han kommer till sista versen. Då känns "This hard land" som fortsättningen på "No surrender" och "Bobby Jean", och som det saknade kapitlet i Stephen Kings fina Hjärtan i Atlantis.
Det blev inte Kärlek och fördom i går. I stället såg vi Crash, en hyllad rulle som lite grand påminner om 21 grams eller Magnolia. Fast den är inte lika bra, ska sägas. Crash skildrar några individer under ett dygn i Los Angeles, men går emellanåt vilse i sina pretentioner.
I går tittade vi på den tyska filmen Undergången. En ruskig och klaustrofobisk skildring av Hitlers sista dagar i bunkern i Berlin. Bruno Ganz är suverän och dessutom porträttlik diktatorn. Efter filmen var det svårt att somna.
För många år sedan skaffade jag Olof Lagercrantz bok Om konsten att läsa och skriva. Läste den flera gånger, tyckte att den var utmärkt. Nyligen hittade jag Stephen Kings Att skriva. Jag hade inga större förväntningar, men Kings bok visade sig vara betydligt mer givande än Lagercrantz i samma ämne. Stephen King är underskattad.
Flest spelningar i denna dators iTunes: