I min iPod just nu
The Hold Steady: Boys And Girls In America.
Carla Bruni: No Promises.
Los Lobos: The Town And The City.
Tre kanonplattor.
The Hold Steady: Boys And Girls In America.
Minns inte om jag frågat detta tidigare men i vilket fall: vad innebär det när vi säger att en artist är "äkta". Jag vet inte hur många gånger jag hävdat att någon är äkta, eller inte äkta. Och så säger vi väl lite till mans. Men – vad betyder det?
Jag måste bara se finalen i Australian Open på söndag, Roger Federer mot Fernando Gonzalez. Det blir Federers elfte Grand Slamfinal, hans facit hittills är nio segrar, enda förlusten kom mot Rafael Nadal i Paris förra året. Med tanke på Gonzalez sensationella framfart i turneringen tror jag att Federer står inför en tuff uppgift. Men det brukar ju passa honom bra, ska sägas.
Det fick bli tom yumsoppa i dag också, fast i dag med kyckling i. Sagolikt gott. Mitt omdöme från i går kvarstår: detta är den bästa soppa jag någonsin smakat. Faktiskt så god att mina ögon tårades, I swear.
Till lunch gjorde jag thailändsk tom yum-soppa med torskfilé och citrongräs.
Häromdagen skrev jag följande:
Jimmy Martin: "Play Me Some George Jones Songs"
Wilco: “Bob Dylans 49th Beard”
Lyssnar på Kiko och funderar på om inte Los Lobos är till och med bättre än The Band. Det kan mycket väl vara så. Jag lyssnar i alla fall oftare på Los Lobos än på The Band.
I morse halkade jag och hunden omkring på såphala cykelvägar. Tja, nu är vintern här och det är väl inte så mycket att säga om. Inte ens jag vågar hoppas på en snöfri vinter utan minusgrader och halka, vi lever ju trots allt i nordliga Sverige. Nå, jag är glad att vintern dröjde så här länge, tack så mycket för det.
Just i detta nu äter katten Tösen hundens mat. Hunden verkar inte bry sig, hon tittar förstrött på medan katten tömmer matskålen.
Efter frukosten satte jag mig för att läsa nya numret av S. Fastnade för Paolo Robertos krönika om landet Lagom – Sverige. Han har rätt många poänger i sitt tyckande, men på en punkt anser jag att han har uppåt väggarna fel. Det är när han skriver "Så fort något inträffar i samhället som inte 'mamma staten' kan skydda sina medborgare emot så utbryter panikångest i hela landet. Om vi inte ska dö i galna kosjukan så är det fågelinfluensan som kommer att ta kål på oss."
Dinosaur Jr gör comeback.
Vissa dagar ska man bara igenom. Såna när man har sån träningsvärk att man knappt kan röra sig, än mindre ta promenader med hunden men man gör det ändå, för att man måste, och det enda sättet att trösta sig på är att åka till Helen & Jörgens och äta deras delikata pyttipanna med aioli och när man kommer hem stjälper man i sig en kopp nybryggt kaffe och så tar man lite toscakaka innan man ger sig ut i regnet.
Lloyd Coles mästerliga "Hey Rusty" är den mest spelade låten i mitt iTunes, 112 spelningar hittills. Cole var bara 25-26 när han skrev den, ändå visste han redan en hel del om det som brukar kallas medelålderskris.
Jag har blivit fullständigt besatt av Bob Dylans "I was young when I left home", som finns på No Direction Home och Rare Tracks From The Vault. Som han sjunger, vilken oerhörd inlevelse och vilken kraft bakom orden – hur kan en tunn liten 20-åring från Mellanvästern ha sån auktoritet som bluessångare? Det ska ju inte vara möjligt. Man hör att han har bestämt sig för att följa sin musa vart hon än leder honom.
Efter maten bakade jag en toscakaka, smaskens. Jag har alltid gillat att laga mat men började baka så sent som häromåret...men det är ju lika kul, minst. I går var jag ju sååååååå duktig och körde ett gympapass, i dag belönar jag mig själv.
Årets första träningspass är avverkat, gymping på Malkars, easyline heter programmet och jag lovar att det där med easy är ironi, vi snackar en halvtimmes hårdkörning. Jag badade i svett efter passet och precis när jag kom ut genom dörren där slog krampen till i vänster vad. Jag släpade mig hemåt, trots smärtan hade jag ett leende på läpparna.
Kajsa Ingemarssons tal om män som idrottar var en höjdare på Idrottsgalan. Jag har en av Ingemarssons böcker, måste se till att läsa den nu. Han verkar vara synnerligen intelligent och rolig dessutom.
I dag lyssnar jag på Tom Waits, "Burma shave". Jag hade grunnat en del på titeln, vadå burma shave liksom, men en amerikan jag kände berättade att den kommer från en landsomfattande amerikansk reklamkampanj för rakhyvlar, vi snackar 50-tal tror jag.
Efter middagen – strimlat fläskkött med vitlöksost, grädde, ris och stor sallad, kände jag plötsligt stark lust att lyssna på Mermaid Avenue, skivan där Wilco och Billy Bragg tolkar Woody Guthrie. Wilco visar vilket suveränt band man är, och hjälper Bragg att nå höjder han sällan annars vistats på. Ska kanske tillägga att jag verkligen gillar Bragg men han är rätt tanig i jämförelse med Wilco.
Veckans bästa läsning är Martin Krasniks intervju med Tom Wolfe i Sydsvenskan.
På gymnasiet läste jag franska, men har lyckats glömma precis allt. Utom en sak: "Le dernier qui a parlé", Aminas österländskt klingande och djupt sensuella schlager, betyder den sista som talar. Detta med anledning av att jag i detta nu lyssnar på låten i fråga.
Nu är det dags för Australian Open i tennis. Såg att Federer ger 1,40 gånger pengarna. Hyfsat. Men man kan aldrig vara säker, det är inte över förrän den feta damen sjunger. Någon gång måste – väl? – också Roger Federer hamna i en svacka eller bara ha en dålig dag. Kanske. I vilket fall som helst så har jag lovat mig själv att se så mycket som möjligt av turneringen. Federer är en av tidernas största idrottsmän, lika bra att njuta av hans konster medan det ännu är möjligt – snart kanske han är mätt på segrar och lägger av.
Finns det någon bättre svensk liveskiva än Olle Adolphsons En Stol På Tegnér?
Ulf Lundell i högtalarna, Xavante, från 1994. Tycker att det är ett femstjärnigt album, ett av hans bästa. En inträngande skildring av den svenska lågkonjunkturen och hopplösheten i början av 1990-talet. Och dessutom den så fullständigt ljuvliga ungdomsskildringen "Det jag vill minnas". En av hans bästa låtar, topp 15, och vilken text! "Jag är hemma, ändå längtar jag hem". Kan det sägas vackrare än så? Ibland tror jag inte det. Ibland tycker jag att den frasen är den perfekta sammanfattningen av Ulf Lundells alla plattor. Är det inte just det han hela tiden återkommer till?
Nej, det blev inte mycket läst i Elektriska drömmar. Efter 20-25 sidor la jag den åt sidan och plockade i stället upp Lasse O´Månssons O´städat, en samling texter från det sena 1970-talet. Det var betydligt roligare.
Jag har nu hittat ett antikvariatsexemplar av boken Elektriska drömmar, som gavs ut 1982. Jag minns den som rätt tråkig och mycket pretentiös, men jag var en sträng 20-åring när jag första gången läste den, kanske kommer jag att gilla den nu, 24 år senare. Jag tror i och för sig inte att jag kommer att gilla den nu heller, men jag är villig att ge den en chans.
Sparklehorse senaste album heter Dreamt For Light Years In The Belly Of A Mountain.
Om ett par veckor ska jag börja blogga på tidningens (www.ostrasmaland.se) hemsida. Ser verkligen fram emot det.
På fredag kommer vårens bokkatalog. Det ska bli spännande att bläddra i den, jag har dålig koll på vad som är på gång från förlagen. Fast jag vet ju förstås att Andres Lokkos bok ska komma i mars.
Jag läser att Jonas Karlsson ska spela August Strindberg i SVT:s nya dramasatsning.
Det verkar som om precis alla ska ge ut en nya skiva 2007. Därför tänkte jag vara snabbt ute med topplistan över årets bästa skivor. Till och med Guns´n´Roses Chinese Democracy ska släppas i vår efter åratal av strul och förseningar. Jag har dock svårt att tro att GnR hamnar på min lista, då får de rycka upp sig och det med besked.
Lyssnar för första gången på rätt länge på Elvis Costellos The Delivery Man. Den är verkligen inte dum, duetten med Lucinda Williams i "There´s a story in your voice" är fullständigt sensationell, och duetten med Emmylou Harris i "The Scarlet tide" är snudd på lika vass.
Apropå det här med artister som kräver att deras medmusiker måste vara på tårna hela tiden, så mejlade vännen Thomas O följande anekdot om James Brown.
I dag tänker jag ta och ladda min iPod med Lou Reedlåtar och sen ska jag ta en långpromenad. Länge sen jag lyssnade på Reed, och om jag gör det blir det vanligen Velvet Underground, men han har ju gjort massor av bra soloskivor också. Låtlistan är klar, följande mästerverk ska in i iPoden:
Ja visst är det skönt att hitta den där skivan man trodde man blivit av med.
Många tycker att Bruce Springsteen på sitt synnerligen ordrika debutalbum, Greetings from Asbury Park, N.J., låter som den nye Dylan. Jag har aldrig fattat hur man kan göra den jämförelsen, Springsteen har aldrig varit den nye någon, även om Dylan sa I hear you´re the new me vid det första mötet mellan dem.
Nu kommer jag ihåg lite mer om den där Strindbergsserien som Kjell Grede regisserade 1985. Jag såg det första avsnittet och blev mycket besviken, som jag minns det var det kraftig kalkonvarning.
Sådär ja. Nu är det klart att jag ska skriva en text, en kort sådan men ändå, till marsnumret av Offside. Det ska bli mig ett sant nöje. Och det kändes verkligen fint att de gillade idén, att de ville ha texten – som är en historisk tillbakablick och på samma gång en liten klackspark.
Andres Lokkos bok kommer i mars! 900 sidor! Den ska heta "Andres Lokko"!.
Apropå Sveriges Televisons julserie Snapphanar. Det klagas på att aktörerna talade skånska, och att dialekten skulle vara svår att förstå. Andra har svårt att fatta vad serien överhuvudtaget handlade om, en tredje grupp lyckades inte höra vad aktörerna sa.
Årets första långpromenad är avverkad, var ute med hunden i drygt en timme, det var skönt och jag satte iPoden på slumpvis låtval. Det är alltid spännande och det första spåret blev urfina "Homeward Rolling Soldier" av Christian Kjellvander, därefter "Walking After Midnight", The Cowboy Junkies.
2007 års första skiva blev Bruce Springsteens Chimes of Freedom-ep: Tougher Than the Rest, Be True, Chimes of Freedom och Born to Run.