Litteraturvetarens Waitsteori
Tom Waits thespiskärra har formen av en bardisk.
För närvarande är jag mer oroad över det ständigt stigande elpriset än den växthuseffekt som det skrivs så oändligt mycket om. Situationen kan givetvis komma att förändras, men för närvarande tänker jag oftare på hur vi ska värma upp huset utan att ruinera oss än på ozonlagret.
Klockan var inte ens 9 när ett postbud kom förbi med ett mjukt paket, mina två Gillian Welch-tröjor minsann. Det tog bara en vecka få dem från USA och jag slapp alltså betala tull för dem, det var en bra start på dagen.
Som det brukar heta: trust the art, not the artist.
I högtalarna: "Blue and grey", Richard Lloyd. Från fenomenala Alchemy, 1979. Blott ett fåtal brydde sig om Lloyds första soloplatta, den fick inte särskilt rättvist mottagande av recensenterna. Men den är ett av 70-talets allra bästa popalbum, vilka melodier!
1. Västtyskland-Frankrike, semifinal VM 1982.
För att fortsätta på Tom Waitstråden. För 15 år sedan läste jag en artikel, reportern (jag har glömt vem som skrev texten, minns inte heller vilken tidning det var) var till sig, han hade nämligen mött – i betydelsen fått syn på – Tom Waits på en djurpark i Los Angeles. Vad som förvånade vår reporter var att Waits var så snyggt klädd och att han var där med sina välkammade barn, Tom Waits visade sig alltså vara ungefär som vilken helgstajlad småbarnspappa som helst. Han var inte där som Tom Waits, om ni fattar.
Skaffade nya numret av Sonic, köpte det för att jag ville läsa Lennart Perssons intervju med Tom Waits. Persson (som är en av mina favoritskribenter) träffade Waits i dennes hemstad, Petaluma, Kalifornien. Intervjun är rätt intressant, men jag hakar upp mig på att Persson vill att Waits ska vara större än livet, och jag kan inte fatta varför. Det räcker ju med hans låtar, Waits behöver inte vara de udda existenser han sjunger om. Den som vill överleva och bibehålla förståndet efter mer än ett kvartssekel i showbiz, den måste också kunna existera i en vardag. Jag skulle tro att Tom Waits på flera sätt är en ganska vanlig kille, skillnaden är att han skriver bättre låtar, har rivigare röst och sitter på fler bra anekdoter än vi vanliga dödliga. Men han har jobbat länge och målmedvetet för att komma dit, bra konst är ofta resultatet av förbannat hårt jobb.
Eftersom jag är uppvuxen med Elvis Costellos musik blev jag mycket avundsjuk när jag läste det här. Och varför var inte jag bjuden på den festen?
Sent omsider har jag kommit igång med träningen igen. När jag slutade snusa tappade jag också lusten att jogga och styrketräna, en bieffekt jag inte väntat mig. Men jag får ta det, det viktiga är att jag inte återfaller i min gamla roll som nikotinslav.
Kvällstidningarna skriver mycket om att Zlatan inte är nominerad till något pris vid Fotbollsgalan. Som om det vore sensationellt på något vis. Hur skulle han kunna vara nominerad? Han har gjort ett mål för Inter, i ligapremiären, han hade en lång måltorka i Juventus, blev det totalt sju ligamål 2005-06? Minns jag rätt så har han inte gjort mål i landslaget sedan hösten 2005, konstmålet mot Ungern. Vi har i dag flera forwards som är bättre än Zlatan, Marcus Allbäck och Johan Ellmander till exempel.
Inte nog med att reglerna ändras så ofta att man nu måste vara skriftlärd för att förstå en brottningsmatch, vem begriper nåt av bråket mellan Ida-Theres Karlsson/Helena Allandi och brottningsförbundet?
Länge sen jag hörde något nytt från Nanci Griffith, men nu är det snart dags. Hon sjunger också Tom Waits, bland annat fina "Ruby´s arms.
I väntan på Gillian Welchs femte album – om det någonsin kommer, jag börjar tvivla nu – beställde jag två t-shirts från hennes hemsida. Den här gången är motivet skapat av en konstnär vid namn Peter Nevins och han har utgått från låten "Elvis Presley blues". Mycket snyggt, tröjorna kostar cirka 400 kronor inklusive frakt, det blir mer om tullen tar hand om paketet.
I högtalarna: Ola Magnells finstämda "Vallmoland".
Fattar knappt att Peter Forsberg har hamnat i ett sånt loserlag som Philadelphia årgång 2006. Försvaret läcker ju, målvakten tar ingenting och forwards gör knappt några mål, det verkar vara rena mardrömmen. Vi vet alla att Foppa är en spelare som har förmågan att lyfta sina medspelare till nya nivåer, men nu är han skadad och i denna svaga omgivning är kanske inte ens hans kunnande tillräckligt. Tränaren har fått kicken, klubbdirektören Bobby Clarke – mannen som hackade sönder Valeri Charlamovs hälsena – lämnar självmant, men sen då? Vad ska hända med krislaget Flyers?
Å ena sidan:
Stoppa pressarna! Senaste nytt! This just in!
Just nu lyssnar jag på Tio i topp från 13 april 1974. Skitkul. På skivan finns ett annat musikhistoriskt ögonblick, Klas Burlings intervju med Bob Dylan i Stockholm 1966.
Ett praktverk är det, absolut.
Att lyssna på gamla Tio i topp-program är som att åka tidsmaskin tillbaka till första halvan av 1970-talet. En hisnande färd, minnesilderna tränger sig på. Jukeboxen på fiket i Önnestad, gubbarna satt där och hinkade mellanöl, cigarettröken låg tung över lokalen och stämningen var väl inte alltid så rolig kanske, men det sket vi i för vi hade ett uppdrag. Tre låtar för en krona, jag brukade välja två låtar som jag visste att jag gillade, och så blev den tredje en chansning. Tio i topp och Kvällstoppen var favoritprogrammen i radion, båda var ju i listform, det var spännande, men det gillades inte av vår så kallade progressiva musikrörelse. Varje vecka gjorde vi egna listor över de bästa låtarna.
Varför finns det ingen lag som tvingar oss att med jämna mellanrum lyssna på Karen Carpenter?
Jag försökte länka men det funkade inte. I vilket fall, Scarlett Johansson ska ge ut en skiva, jag läste det alltså i gårdagens Expressen, och vems låtar tolkar Scarlett om inte Tom Waits! Jag har ingen aning om hur det låter när Scarlett Johansson tar sig an "Tom Trauberts blues", "Downtown train" eller "Fumblin´ with the blues" men – jag gillar själva idén, ja det gör jag verkligen.
Vilken morgon. Till frukosten lyssnade jag på Tio i topp från den 8 december 1973. 58 sköna minuter i programledaren Kaj Kindvalls sällskap. Peter Holm sjöng "Oh, pretty woman", men den tog sig inte in på listan. Någon som minns Peter Holm? Nej, jag tänkte väl det. Jag tror för övrigt att jag aldrig kommit över nedläggningen av Tio i topp. Men nu har jag två program på cd, det andra är från 13 april 1974.
Surfade in till Björn, http://bjornidentity.livejournal.com/, gladdes åt bilden på den fenomenale Bill Hicks och passade på att tipsa om Steven Wright, en komiker med minst sagt absurd humor. Jag hade en period när jag brukade lyssna på Wright i bilen, det var snudd på farligt. Plötsligt brast jag ut i hejdlösa skrattattacker.
Det blir allt mer uppenbart att “Highway Patrolman” är Bruce Springsteens svar på westernklassikern Night Passage, med James Stewart och Audie Murphy.
I filmen Annie Hall förundras någon över hur rent och prydligt det är i Los Angeles. Woody Allens rollfigur levererar då en odödlig kommentar: "Det är för att man här i L A gör TV-underhållning av soporna" (repliken återutgiven ur minnet). Jag kommer ofta att tänka på det citatet när jag studerar TV-tablåerna.
"We cannot have all the things that pleases us."
I dag lyssnar jag på "Let the mystery be", Iris DeMent. Från hennes urfina debutalbum, Infamous Angel.
Det framförs ofta att hårdare straff inte hjälper mot lagöverträdare.
Hemma igen efter fyra dagars semester i norra Tyskland, vistelsen kröntes med ett konsertbesök: Bruce Springsteen med band, i Color Line Arena i Hamburg. En förträfflig spelning, det var mycket njutbart, även om jag inte är helsåld på Seeger Sessionsplattan, den känns liksom lite antikvarisk, inte fullständigt här och nu. Den är naturligtvis inte dålig heller, inte alls, det är bara det att jag hade hoppats på mer när han nu äntligen gav ut en coverskiva.
Så snart jag vaknat i dag kände jag för att höra "2-4-6-8 Motorway", Tom Robinson Band. 1977-78 lyssnade jag mycket på TRB, albumet Power In The Darkness och EP:n Rising Free. Med LP:n följde en schablon som man kunde använda om man var lagd åt klottrarhållet. Varför lyckades TRB inte få till en bra uppföljare? TRB 2 var rätt och slätt kass. Flera orsaker, dels avhopp från bandet, gitarristen Danny Kustow fick nog redan 1978, men framförallt på grund av tidsbrist. Tom Robinson berättade att han under fyra års tid knåpade ihop låtarna på debutalbumet, han kunde skapa i lugn och ro, och det blev ju bra också. Han hade fyra månader för att skriva uppföljaren.
Efter alla dessa LP- och cd-dubblar... om det vore möjligt att genomföra skulle författaren Ulf Lundell bli först i världen med att ge ut en dubbelroman.
Min Costelloperiod rullar vidare, just nu lyssnar jag på de låtar han ratade när det blev dags att spela in debutalbumet My Aim Is True. På den senaste utgåvan av MAIT, där de ratade sångskisserna jag nyss nämnde alltså finns med på bonus-cd:n, hittar man en lång och mycket underhållande essä där Elvis detaljerat beskriver hur det var när skivan kom till.
...för plötsligt är det kul igen, nu bryr jag mig verkligen om det här EM-kvalet, jag var verkligen less på landslagsfotboll efter våra genomklappningar mot Tyskland, först i VM, därefter i en träningsmatch...och så strulet med Zlatan, Wilhelmsson och Mellberg, som jag ser det handlade det om en överreaktion från Lasse Lagers sida, beslutet att skicka hem trion tyder för mig på bristande naturlig auktoritet hos LL, men nu skiter jag i det. Nu har vi ett mycket bra läge att ta oss till EM 2008. Visst är det många svåra matcher kvar, men jag tror helt plötsligt att vi mycket väl kan klara det. Det känns bra.
Fantastisk match av Sverige i går. Vem hade väl kunnat ana att utskällde Petter Hansson skulle stoppa Torres? Vem hade väl kunnat ana att Johan Elmander skulle vara någon centimeter från att bli tvåmålsskytt mot detta stjärnspäckade starka Spanien.
John Fogerty/CCR har en hitparad som knappt någon kan matcha: Almost saturday night, Rockin´ all over the world, Rock & roll girls, Centerfield, Jambalaya, Proud Mary, Bad moon rising, Long as I can see the light, Travelin´ band, Down on the corner, Who´ll stop the rain, Have you ever seen the rain, Up around the bend, Lookin´ out my back door, det är ju alldeles sanslöst så bra det är. Popitopp.
Ett par rader om ett kärt ämne, nämligen tidningskrönikörer. Jag älskar att läsa bra krönikor, eller kåserier, men jag är också grymt krävande. Det ska vara jävligt bra för imponera på mig. Och det finns några riktigt vassa krönikörer i svensk press, samt en massa medelmåttor och rätt många undermåliga också.
A propos ingenting särskilt men...är det bara jag som irriterar mig på folk som behöver flera dagar för att svara på ett mejl. Jag vet inte, men jag tycker att det är oartigt att göra så, dålig stil kort sagt. Hur jobbigt är det att skriva ett par svarsrader, egentligen. Själv svarar jag alltid snabbt, såvida jag inte har förbannat goda skäl att dröja med att replikera.
Becks nya, The Information, kostar 149 kr i iTunes.
För 32 år sedan, 1974 alltså, tog de ifrån oss Tio i topp.
Som jag sagt flera gånger förut: iTunes store håller inte måttet. Sortimentet i den svenska butiken är för dåligt. Letade nu efter Solomon Burkes nya, Nashville, som släpps i morgon och därför borde gå att boka, eller rent av tanka hem. Men nej, den finns inte i iTunes. Svagt! Jag menar, hur kan man försvara det faktum att man inte har den här skivan?